dimarts, 20 de desembre del 2016

Si dic ESCALA en què penses?

En aquest?
o en aquest?


Doncs bé, us paralaré a continuación de les escales de dibuix tècnic i no de les escales per pujar a un lloc.

Quan volem traçar el dibuix d'un objecte de manera que hi siguen clarament visibles tots el seus detalls, ens podem trobar que siguen molt grossos o molt petits respecte al format de la làmina on hem de fer-ho.

Quan cal, les mesures s'augmenten o es redueixen mantenint una relación constant entre les mesures del dibuix i les que té realment la peça. Aquesta relació de semblança s'anomena ESCALA.

L'escala s'indica mitjançant nombres que relacionen, sempre en la mateixa unitat, la mesura del dibuix amb la de la realitat. Per exemple 1:1, 1:2, 4:1. El primer número fa referència a la mida del dibuix i el que segueix als dos punts a la mida de l'objecte real.

Hi ha tres tipus d'escales, d'acord amb la relació de semblança. Són les següents:

- ESCALA NATURAL. Es fa servir quan l'objecte que hem de dibuixar té unes mesures que permeten observar-ne prou bé els detalls tot dibuixant-lo igual que la realitat, és a dir, les mesures del dibuix que les de l'objecte (escala 1:1). Es podría fer servir per dibuixar un llapis.

- ESCALA DE REDUCCIÓ. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més petites que les de l'objecte. Algunes de les escales de reducció normalitzades són 1:2,5, 1:5, 1: 10, 1:50, 1:100...S'utilitza quan l'objecte que s'ha de dibuixar és molt gran, com per exemple un avió, un edifici...


- ESCALA D'AMPLIACIÓ. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més grans que les de l'objecte. Les escales d'ampliació normalitzades són 2:1, 5:1 i 10:1. S'utilitza quan l'objecte que hem de dibuixar és molt petit, com per exemple la rosca d'un pendent.
I ara tu amb aquesta explicació què escala triarias per a dibuixar en un full din A4
 una teua tauleta de nit? la teua casa? i la ciutat d'Oriola? i un gra d'arròs?

ELS GRAFITS (Art del carrer)

El grafit és un movimet artístic començat a Nova York que consiteix en pintar dibuixos o rètols sobre una paret. També s'anomenen grafit les inscripcions o els dibuixos fet a mà pel antics al monuments


Sabeu on es troba aquest grafit a Oriola?

Quins materials se solen emplear per a fer els grafits?

Creus que hi ha diferències entre els grafits que es feien en l'Imperi Romà i els actuals? 

Avui el grafit és considerat una forma d'expressió artística, i amb aquest s'organitzen múltiples exposicions als millors museus del món. Però el dibuixos poden tindre altres finalitats no artístiques.

Coneixes altres utilitats no artístiques dels dibuixos?

En quines professions no artístiques s'utilitzen dibuixos?

"Estem" o no STEM preparats pel futur?

STEM, però açò què és?

El seu objectiu és desenvolupar un enfocament interdisciplinari del procés d'ensenyament i aprenentatge incorporant situacions de la vida quotidiana i utilitzant totes les eines tecnològiques necessàries. Esteu preparats per a l'aprenentatge del futur?


STEM és l'acrònim anglés corresponent a Ciències Naturals, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques.

Des de 2001, l'educació en STEM s'ha convertit en una prioritat per als líders a nivell nacional, amb l'esperança d'assegurar que la nostra joventut siga capaç de competir en una economia global.

El president Barack Obama va llançar una campanya anomenada “Educar per a Innovar” que va ajudar a identificar les tres prioritats predominants en l'educació relacionada amb STEM:

1.-Augmentar els coneixements en STEM, per a assegurar-nos que tots els estudiants desenvolupen la capacitat de pensament crític.


2.- Millorar la qualitat dels mestres de matemàtiques i ciències.

3.- Difondre l'educació en STEM i crear oportunitats per a aquells grups que típicament han tingut poca participació, tals com, les dones i els grups minoritaris.


L'educació o formació STEM, combina les quatre àrees creant un mètode il·lustratiu que facilita l'aprenentatge de matemàtiques i ciència.


El component d'enginyeria fa èmfasi en el procés i el disseny de solucions, més que la solució en si. Aquest mètode aconsegueix que l'estudiant explore amb les matemàtiques i la ciència d'una forma més personalitzada, i d'aqueixa manera li ajude a desenvolupar pensament crític.

A més, els joves aprenen tècniques d'exploració, descobriment i solució de problemes.

El component de la tecnologia, facilita l'enteniment de les tres àrees anteriors, ajudant als estudiants a aplicar els seus coneixements de manera pràctica a través de l'ús de la computadora.


A partir d'ara no pujarem sol els STEPS del gimnàs també pujarem el nostre nivell de coneixements treballant al col·legi amb projectes STEM. 

MOLT ÀNIM!👍

dijous, 17 de novembre del 2016

Benvinguts al meu bloc

Hola a tots!,👋

Sóc Nuria Hernández González, professora de tecnologia i plàstica a secundària en un col·legi concertat d'Oriola (Alacant) i estic fent un bloc per a un curs de capacitació en valencià.

Espere que us agrade molt i que comenteu les meues entrades.


Es tracta d'un bloc destinat a la Unitat Didàctica: L'expressió gràfica, per això ho he anomenat "Tenim un PLEc en blanc: dibuixem?" Amb aquest títol faig referencia a l'entorn d'aprenentatge personal o PLE i a la unitat didàctica que he triat (plec en blanc per a dibuixar).
Aquesta unitat didàctica pertany al primer curs de secundària de l'assignatura de Tecnologia. Molta gent pensarà que es tracta més d'una matèria de plàstica però encara que també s'aprendre, per descomptat, a dibuixar a l'assignatura de plàstica és fonamental dominar el dibuix com a futurs tecnòlegs que estem formant (per construir qualsevol cosa fa falta un esbòs de la idea, un croquis acotat i per últim un dibuix a escala d'objecte amb tots els detalls).

Qui vols ser el primer a dibuixar a aquest plec?