dimarts, 20 de desembre del 2016

Si dic ESCALA en què penses?

En aquest?
o en aquest?


Doncs bé, us paralaré a continuación de les escales de dibuix tècnic i no de les escales per pujar a un lloc.

Quan volem traçar el dibuix d'un objecte de manera que hi siguen clarament visibles tots el seus detalls, ens podem trobar que siguen molt grossos o molt petits respecte al format de la làmina on hem de fer-ho.

Quan cal, les mesures s'augmenten o es redueixen mantenint una relación constant entre les mesures del dibuix i les que té realment la peça. Aquesta relació de semblança s'anomena ESCALA.

L'escala s'indica mitjançant nombres que relacionen, sempre en la mateixa unitat, la mesura del dibuix amb la de la realitat. Per exemple 1:1, 1:2, 4:1. El primer número fa referència a la mida del dibuix i el que segueix als dos punts a la mida de l'objecte real.

Hi ha tres tipus d'escales, d'acord amb la relació de semblança. Són les següents:

- ESCALA NATURAL. Es fa servir quan l'objecte que hem de dibuixar té unes mesures que permeten observar-ne prou bé els detalls tot dibuixant-lo igual que la realitat, és a dir, les mesures del dibuix que les de l'objecte (escala 1:1). Es podría fer servir per dibuixar un llapis.

- ESCALA DE REDUCCIÓ. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més petites que les de l'objecte. Algunes de les escales de reducció normalitzades són 1:2,5, 1:5, 1: 10, 1:50, 1:100...S'utilitza quan l'objecte que s'ha de dibuixar és molt gran, com per exemple un avió, un edifici...


- ESCALA D'AMPLIACIÓ. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més grans que les de l'objecte. Les escales d'ampliació normalitzades són 2:1, 5:1 i 10:1. S'utilitza quan l'objecte que hem de dibuixar és molt petit, com per exemple la rosca d'un pendent.
I ara tu amb aquesta explicació què escala triarias per a dibuixar en un full din A4
 una teua tauleta de nit? la teua casa? i la ciutat d'Oriola? i un gra d'arròs?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada