dimarts, 17 de gener del 2017

EINES PER ALS ARTISTES


LES EINES DEL DIBUIX TÈCNIC SON ..... 

els estris o instruments necessaris per dibuixar. Els més clàssics són: el llapis, la goma d'esborrar, el retolador, el regle, l'escaire, el cartabó i el compàs. També és molt conegut, encara que menys utilitzat per part dels professionals, el transportador d'angles (o semicercle graduat).
El llapis: És una eina molt coneguda i utilitzada. Els diferents tipus de llapis que es poden trobar es diferencien bàsicament per la seva mina, com ja s'ha explicat a l'apartat de materials de dibuix tècnic. 
L'únic manteniment necessari és tenir-los correctament esmolats. Amb la mateixa funció que el llapis hi ha els portamines, on podem anar substituint només la mina a mesura que es va desgastant. D'aquests, a part dels diferents models amb formes i materials diversos, podem escollir diferents gruixos de mines. El gruix més habitual avui dia és el de mina de 0,5 mm de diàmetre.
De la goma d'esborrar tampoc cal dir massa coses (encara que n'hi ha de diferents materials i formes, que a nivell professional són importants). L'important és que façan la seua funció d'esborrar el millor possible. Es convenient tenir-la ben neta, per evitar que s'embrute el dibuix. Per deixar-la neta, un sistema que funciona bé és "esborrar" sobre un paper en blanc.
Retoladors: els tipus de retoladors més pràctics per a nosaltres (encara que menys ecològics) són els que no són recarregables. Incorrectament se'ls sol anomenar pilots o rotrings (pilot i rotring són marques, no tipus). Qualsevol marca serveix, sempre que siga especial per a dibuix tècnic, ja que són de tinta negra i de gruix normalitzat. N'hi ha de molts gruixos diferents, encara que els més habituals són 0.2, 0.4 i 0.8 mm de gruix.
L'únic manteniment necessari és deixar-los correctament tapats (perquè no s'asseque la tinta) i no pitjar massa la punta perquè no es deforme.
Escaire: és un regle en forma de triangle isòsceles (dos costats iguals) normalment de plàstic transparent. Té un angle recte (90º) i els altres dos angles, que són iguals, tenen 45º. Pot tenir un (o més d'un) dels costats milimetrats, per poder pendre mesures sense necessitar un regle independent.

Cartabó: és un regle en forma de triangle escalè (els tres costats diferents). Els angles són de 90º, de 60º i de 30º. Sol tenir el catet més llarg milimetrat.
Els escaires i cartabons solen estar conjuntats. A més de ser del mateix material i color, solen tenir les mesures relacionades: la hipotenusa de l'escaire és igual al catet llarg del cartabó. Tant l'escaire com el cartabó s'han de tenir ben nets (amb un padàs o un paper absorbent) i protegir-los de colps (especialment la zona milimetrada) i de doblecs pronunciats.
Compàs: es una eina de dibuix prou coneguda. Està formada per dues cames, una de les quals porta una agulla (per fixar-se) i l'altra una mina (com els llapissos). A més, té un petit cap en forma de cilindre que serveix per subjectar-lo i fer-lo girar. La seua funció principal és dibuixar arcs i circumferències, així com marcar mesures idèntiques (transportar mesures).
Per tenir-lo en correcte estat d'ús, s'han de vigilar uns quants punts:
- Les cames NO han de tenir joc (ha de costar un poc obrir-les i tancar-les)
- La mina ha d'estar esmolada en forma de bisell, amb la punta cap a dins.
- La punta de l'agulla i la de la mina han d'estar al mateix nivell.
Així mateix, donat que sol ser metàl·lic, s'ha de mantenir sec i allunyat d'aigua o líquids agressius (àcids, per exemple).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada